close
A Westinghouse is építene Dél-Afrikában
Atom - Egyéb

A Westinghouse is építene Dél-Afrikában

A Westinghouse Electric Company ajĂĄnlata szerint hĂĄrom darab 1100 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyű atomerőművet ĂŠpĂ­tene DĂŠl-AfrikĂĄban 2016-ig, ĂŠs Ăśsszesen 20 000 megawattot 2025-ig. A javaslat a dĂŠl-afrikai Eskom szolgĂĄltatĂł 2007. novemberi felhĂ­vĂĄsĂĄra ĂŠrkezett, a Westinghouse a pĂŠnzĂźgyi feltĂŠteleket egyelőre nem kĂśzĂślte.

A Westinghouse 2008. februĂĄr 1-i nyilatkozata szerint az ajĂĄnlatot az amerikai Shaw Group ĂŠs a dĂŠl-afrikai Murray & Roberts cĂŠgekkel kĂśzĂśsen nyĂşjtottĂĄk be. A Westinghouse, a Shaw ĂŠs a Murray & Roberts vĂĄllalatok N-Powerment nĂŠven műkĂśdnek egyĂźtt, melyet az ajĂĄnlat vĂŠgrehajtĂĄsĂĄra hoztak lĂŠtre.

Rita Bowser, a Westinghouse regionĂĄlis elnĂśk-helyettese levĂŠlben arrĂłl tĂĄjĂŠkoztatta az Eskomot, hogy az AP1000 tĂ­pus ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs lehet DĂŠl-AfrikĂĄnak, mivel megfelelően ĂśtvĂśzi a kiprĂłbĂĄlt energiatermelő rendszert ĂŠs a tovĂĄbbfejlesztett, passzĂ­v biztonsĂĄgi rendszereket. Ez az egyetlen hĂĄrom plusz generĂĄciĂłs blokktĂ­pus, melynek terveit mĂĄr jĂłvĂĄhagyta az EgyesĂźlt Államok nukleĂĄris hatĂłsĂĄga.

A Westinghouse az Eskom kĂŠt felhĂ­vĂĄsĂĄra nyĂşjtotta be ajĂĄnlatait. Az egyik, “Nuclear-1” nevű felhĂ­vĂĄs 3000 – 3500 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyű blokkok lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠre vonatkozott, mĂ­g a “Fleet” keretĂŠben 2025-ig Ăśsszesen 20 000 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyű atomerőmű lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠre vĂĄrtak ajĂĄnlatokat.

A francia Areva szintĂŠn adott be ajĂĄnlatot: terveik szerint dĂŠl-afrikai cĂŠgekkel nemzetkĂśzi egyĂźttműkĂśdĂŠsben 12 darab eurĂłpai nyomottvizes reaktort ĂŠpĂ­tenĂŠnek, ezek kĂśzĂźl kettőt a “Nuclear-1”, tizet a “Fleet” program keretĂŠben. Az Areva ĂĄltal vezetett konzorciumban a dĂŠl-afrikai Aveng, valamint a francia Bouygues ĂŠs EDF is rĂŠszt vesz.

Az Areva kĂŠt nyomottvizes reaktort mĂĄr ĂŠpĂ­tett DĂŠl-AfrikĂĄban a Koeberg telephelyen, mely jelenleg az orszĂĄg egyetlen kereskedelmi atomerőműve. DĂŠl-AfrikĂĄban 2007 augusztusĂĄban jelentettĂŠk be az atomenergia fejlesztĂŠsĂŠre vonatkozĂł terveket. A hosszĂş tĂĄvĂş cĂŠl az, hogy az orszĂĄg ĂśnellĂĄtĂł legyen a nukleĂĄris Ăźzemanyag-ciklus terĂŠn.