close
A vártnál nagyobb az ENI rekordtalálata
Egyéb - Gáz

A vártnál nagyobb az ENI rekordtalálata

Az olasz ENI eddigi legnagyobb gĂĄztalĂĄlata mĂŠg nagyobbnak bizonyult, amikor a napokban egy kĂştmĂŠlyĂ­tĂŠsi műveletnĂŠl Ăşjabb gĂĄzmedencĂŠt fedeztek fel. A vĂĄllalat LNG terminĂĄlt is tervez a belfĂśldi ĂŠs kĂźlfĂśldi piacok egyszerűbb elĂŠrĂŠse ĂŠrdekĂŠben.

A mozambiki Mamba tengeri gĂĄzmezőben rejlő felhozhatĂł gĂĄzmennyisĂŠg Ă­gy akĂĄr 50 szĂĄzalĂŠkkal is tĂśbb lehet, az előzetes becslĂŠseknĂŠl. Az olasz ĂĄllami olajvĂĄllalat vezĂŠrigazgatĂłja, Paolo Scaroni a mĂşlt hĂŠten jelentette be a dĂŠl-nyugat afrikai talĂĄlatot, az akkori remĂŠnyek 15 ezer milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzrĂłl szĂłltak. PĂĄr nappal kĂŠsőbb, egy mĂŠlyĂ­tő fĂşrĂĄs alkalmĂĄval a vĂĄllalat egy mĂĄsik gĂĄzmedencĂŠt talĂĄlt nagyjĂĄbĂłl 7,5 ezer milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzzal, Ă­gy az Ăśsszes tartalĂŠk most 22,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter lehet – ĂĄll a vĂĄllalat kĂśzlemĂŠnyĂŠben. Az előszĂśr felfedezett rĂŠteg 212 mĂŠter mĂŠlyen fekszik ĂŠs az oligocĂŠn korban, a mĂĄsodik talĂĄlat az eocĂŠnban keletkezett.

Az ENI ezt kĂśvetően kĂŠszen ĂĄll arra, hogy egy 5000 mĂŠteres fĂşrĂĄst vĂŠgezzen, azutĂĄn pedig 22 kilomĂŠterrel tĂĄvolabbra a Mamba North 1-től egy Ăşj kutat nyisson. A vĂĄllalat tegnapi jelentĂŠse szerint ettől a fĂşrĂĄstĂłl hasonlĂł eredmĂŠnyt vĂĄr. A Mamba North-1 40 kilomĂŠterre fekszik a Mozambik ĂŠszaki tĂŠrsĂŠgĂŠben lĂŠvő Cabo Delgado partjaitĂłl ĂŠs 1585 mĂŠteres mĂŠlyĂŠgbe kellett a vĂĄllalatnak fĂşrnia a gĂĄzkĂŠszletek elĂŠrĂŠsĂŠhez. A terĂźlet Ăźzemeltetője az ENI, 70 szĂĄzalĂŠkos ĂŠrdekeltsĂŠggel. A portugĂĄl Galp Energia, a dĂŠl-koreai Kogas ĂŠs a mozambiki ENH 10-10 szĂĄzalĂŠkos befektető a beruhĂĄzĂĄsban.

Az ENI szerint nagyszerű lehetősĂŠget biztosĂ­t a talĂĄlat a nyugatra valĂł terjeszkedĂŠsĂŠhez, a Rovuma-medencĂŠt pedig vilĂĄgszĂ­nvonalĂş tĂŠrtsĂŠgnek tartja. A vĂĄllalat olyannyira nagynak tartja a talĂĄlatot, hogy valĂłszĂ­nűleg gĂĄzcseppfolyĂłsĂ­tĂł Ăźzemet fog lĂŠtesĂ­teni a felhozott gĂĄz elszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄnak biztosĂ­tĂĄsĂĄhoz. A kĂśzlemĂŠny szerint a kivĂŠteles mennyisĂŠgű fĂśldgĂĄz nagyvolumenű beruhĂĄzĂĄsokat indukĂĄl majd, ezek rĂŠszekĂŠnt pedig cseppfolyĂłsĂ­tott fĂśldgĂĄz (LNG) kĂśzvetĂ­tĂŠsĂŠt belfĂśldi piacra ĂŠs exportra egyarĂĄnt.