close
A szakma és a politika összhangját hiányolja az MMESZ
Egyéb - Megújuló

A szakma és a politika összhangját hiányolja az MMESZ

A Magyar MegĂşjulĂł Energia SzĂśvetsĂŠg (MMESZ) levĂŠlben fordult OrbĂĄn Viktor miniszterelnĂśkhĂśz, amelyben aggodalmĂĄt fejezte ki amiatt, hogy tĂśbb szakpolitikus tĂĄvozott szinte egyidejűleg kormĂĄnybĂłl, ĂŠs amiatt is, hogy a kĂśzigazgatĂĄsi ĂŠs politikai vezetĂŠs egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠnek hiĂĄnyossĂĄgai miatt gazdasĂĄgi lehetősĂŠgeket szalaszt el az orszĂĄg – kĂśzĂślte Balogh LĂĄszlĂł, a szervezet elnĂśke.

A szĂśvetsĂŠg levelĂŠben emlĂŠkeztet arra, hogy a kĂśzelmĂşltban tĂĄvozott posztjĂĄrĂłl Fellegi TamĂĄs fejlesztĂŠsi miniszter, Bencsik JĂĄnos ĂĄllamtitkĂĄr, Olajos PĂŠter helyettes ĂĄllamtitkĂĄr, valamint GĂŠmesi Zsolt főosztĂĄlyvezető, ĂŠs felveti, hogy elemezzĂŠk a szakpolitikusok dĂśntĂŠseiben szerepet jĂĄtszĂł okokat. A levĂŠlben a szĂśvetsĂŠg Ăşgy vĂŠlekedik, hogy az orszĂĄg kĂśzjogi rendszerĂŠnek jelenlegi műkĂśdĂŠse, ezen belĂźl az energetikĂĄval kapcsolatos jogszabĂĄlyok előkĂŠszĂ­tĂŠse ĂŠs megalkotĂĄsa, – hasonlĂłan az elmĂşlt 6-7 ĂŠvhez – nem tĂĄmogatja maradĂŠktalanul az orszĂĄg lehetősĂŠgeinek kiaknĂĄzĂĄsĂĄt.

Az MMESZ felajĂĄnlotta segĂ­tsĂŠgĂŠt ĂŠs kĂśzreműkĂśdĂŠsĂŠt a hagyomĂĄnyos ĂŠs a megĂşjulĂł energetikai szakterĂźletek ĂŠs a politikai irĂĄnyĂ­tĂĄs ĂśsszehangolĂĄsĂĄban, hangsĂşlyozva, hogy az orszĂĄg szĂĄmĂĄra mĂŠg kiaknĂĄzatlan ĂŠs kevĂŠsbĂŠ felismert tartalĂŠkok rejlenek a megĂşjulĂł forrĂĄsok hasznosĂ­tĂĄsĂĄban. A levĂŠl emlĂ­tĂŠst tett arrĂłl is, hogy az energetikai intĂŠzkedĂŠsek eredmĂŠnyessĂŠgĂŠt segĂ­tenĂŠ, ha a szakmĂĄt jobban bevonnĂĄk a jogalkotĂĄsba ĂŠs a jogalkalmazĂĄsba.Balogh LĂĄszlĂł kifejtette, az MMESZ hagyomĂĄnyos ĂŠs megĂşjulĂł energetika fejlődĂŠsĂŠt szolgĂĄlĂł cĂŠlkitűzĂŠsei egybeesnek az uniĂłs direktĂ­vĂĄkkal, amelynek gyakorlati megvalĂłsĂ­tĂĄsa az orszĂĄg elemi ĂŠrdeke. Jelenleg ezek teljesĂźlĂŠsĂŠt akadĂĄlyozza, hogy a vonatkozĂł jogszabĂĄlyok nem elĂŠg ĂĄtlĂĄthatĂłak, nem mindenkire vonatkoznak egyformĂĄn, ĂŠs nem feltĂŠtlenĂźl teljesĂźl az az elvĂĄrĂĄs, hogy szakmai kĂŠrdĂŠsekről szakmai, ĂŠs ne politikai szinten hozzanak dĂśntĂŠst.

A szakember szerint a kiszĂĄmĂ­thatatlan gazdasĂĄgi kĂśrnyezet miatt nem tudja kiaknĂĄzni MagyarorszĂĄg a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok elterjedĂŠse ĂŠs az ezt ĂśsztĂśnző uniĂłs tĂĄmogatĂĄsok adta lehetősĂŠgeket. PĂŠldakĂŠnt emlĂ­tette, hogy mikĂśzben CsehorszĂĄg ĂŠlni tudott a globalizĂĄciĂł adta lehetősĂŠgekkel ĂŠs rĂĄĂĄllt az energetikai gĂŠpgyĂĄrtĂĄsra, addig a hazai szakvezetĂŠs mĂŠg nem lĂŠpett ezen a terĂźleten. Pedig MagyarorszĂĄg is mĂĄr ĂŠvek Ăłta gyĂĄrthatna ĂŠs exportĂĄlhatna biomassza kazĂĄnokat, fűtőműveket, turbinĂĄkat ĂŠs egyĂŠb, megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokat hasznosĂ­tĂł, tovĂĄbbĂĄ biogĂĄz-termelő ĂŠs -hasznosĂ­tĂł berendezĂŠseket.

Â