close
A stressz tesztek jelentik a további fejlesztések alapját
Atom - Egyéb

A stressz tesztek jelentik a további fejlesztések alapját

A stressz tesztek vĂŠgrehajtĂĄsa fontos ĂĄllomĂĄs abban a folyamatban, amely az atomerőművek biztonsĂĄgĂĄnak folyamatos javĂ­tĂĄsĂĄhoz vezet. A vizsgĂĄlatokat a japĂĄn Fukushima-Daiichi atomerőműben bekĂśvetkezett baleset kĂśzvetlen tanulsĂĄgai alapjĂĄn vĂŠgeztĂŠk el – hangzott el egy nyilvĂĄnos ĂźlĂŠsen BrĂźsszelben.

Philippe Jamet, az eurĂłpai nukleĂĄris hatĂłsĂĄgok szervezetĂŠnek (European Nuclear Safety Regulators Group – ENSREG) stressz tesztekkel foglalkozĂł bizottsĂĄgĂĄnak elnĂśke elmondta, a vizsgĂĄlatok fő cĂŠlja a JapĂĄnban kialakult helyzetet ĂśsszehasonlĂ­tani azzal, ami EurĂłpĂĄban előfordulhat. A cĂŠl az volt, hogy nĂśveljĂŠk az atomerőművek robusztussĂĄgĂĄt a lehető legrĂśvidebb időn belĂźl a Fukushima-Daiichi erőműben tĂśrtĂŠntek fĂŠnyĂŠben – tette hozzĂĄ Jamet. Andrej Stritar, az ENSREG elnĂśke az ĂźlĂŠsen elmondta, a stressz teszteknek nem a rĂŠszletes biztonsĂĄgi elemzĂŠsek megismĂŠtlĂŠse volt a cĂŠlja az egyes erőművekben, hanem az eurĂłpai atomerőművek cĂŠlzott ĂşjraĂŠrtĂŠkelĂŠse a Fukushima-Daiichi erőműben tĂśrtĂŠntek alapjĂĄn.

A talĂĄlkozĂłn a szakĂŠrtők egyetĂŠrtettek abban, hogy mĂĄs kĂŠrdĂŠseket, amelyek nem rĂŠszei a stressz teszteknek – mint pĂŠldĂĄul a veszĂŠlyhelyzeti felkĂŠszĂźlĂŠs vagy a vĂŠdelmi kĂŠrdĂŠsek -, kĂźlĂśn lehet kezelni. A kĂśvetkező lĂŠpĂŠs tovĂĄbbi rĂŠszletes vizsgĂĄlatok vĂŠgrehajtĂĄsa lehet az egyes erőművekben, tette hozzĂĄ Stritar. A hatĂłsĂĄgok ĂĄltal kĂŠszĂ­tett nemzeti jelentĂŠsek időben elkĂŠszĂźltek, a nemzetkĂśzi szakĂŠrtői ĂŠrtĂŠkelĂŠsi folyamat 2012. ĂĄprilisig tart.

Az ĂźlĂŠsen Jean-Pol Poncelet, a Foratom főigazgatĂłja elmondta, a nemzetkĂśzi szakĂŠrtői ĂŠrtĂŠkelĂŠsi folyamat nĂśveli a bizalmat az atomenergia alkalmazĂĄsĂĄt illetően, mutatva, hogy a nukleĂĄris erőművek biztonsĂĄgosak, ĂŠs hogy tovĂĄbbra is folyamatosan dolgoznak a biztonsĂĄg nĂśvelĂŠsĂŠn. Poncelet korĂĄbban miniszterelnĂśk-helyettes, vĂŠdelmi miniszter ĂŠs energiaĂźgyi miniszter volt a belga kormĂĄnyban.