close
A Parlament előtt a bioüzemanyag-törvény
Egyéb - Megújuló

A Parlament előtt a bioüzemanyag-törvény

A kĂśzlekedĂŠsben felhasznĂĄlt Ăśsszes energia 10 szĂĄzalĂŠkĂĄnak megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokbĂłl kell szĂĄrmazni 2020-ra – ezt Ă­rja elő a nemzeti fejlesztĂŠsi miniszter ĂĄltal a parlamentnek hĂŠtfőn benyĂşjtott bioĂźzemanyag tĂśrvĂŠny. A kormĂĄny menetrendet ad az emlĂ­tett 2020-ig megvalĂłsĂ­tandĂł 10 szĂĄzalĂŠkos megĂşjulĂł forrĂĄsbĂłl szĂĄrmazĂł Ăźzemanyag rĂŠszarĂĄny elĂŠrĂŠsĂŠre.

 A megújuló energiaforrásból előállított villamos energia két és félszeres szorzóval, míg a hulladékból, erdő- és mezőgazdasági maradék anyagból nyert energia kétszeres szorzóval vehető figyelembe a számítás során.
 A kormány által tervezett menetrent szerint, minden év március 31-ig rendeletbe foglalják majd, hogy a következő 3 évben mennyi legyen ez a részarány.

Az Ăźzemanyag forgalmazĂłknak Ăşgy kell ĂŠrtĂŠkesĂ­teniĂźk, hogy havonta teljesĂ­tsĂŠk a kormĂĄny ĂĄltal meghatĂĄrozott arĂĄnyszĂĄmot. Amennyiben ezt nem ĂŠrik el, bĂ­rsĂĄgra szĂĄmĂ­thatnak.

A törvényjavaslat előírja az üzemanyag előállítók és -forgalmazók jelentési kötelezettségét, és azt is, hogy ha ezt elmulasztják, mennyi bírságra számíthatnak.