close
A paksi atomerőmű megfelelt a stresszteszten
Atom - Egyéb

A paksi atomerőmű megfelelt a stresszteszten

A paksi atomerőmű biztonsĂĄgos, semmilyen azonnali intĂŠzkedĂŠsre nincs szĂźksĂŠg – ĂĄllapĂ­totta meg az OrszĂĄgos Atomenergia Hivatal (OAH) a Nemzeti JelentĂŠsben, amelyet a paksi atomerőműben zajlott cĂŠlzott biztonsĂĄgi jelentĂŠsről az EurĂłpai BizottsĂĄgnak megkĂźldĂśtt.

A paksi atomerőmű ĂĄtment a stresszteszten – mondta Fichtinger Gyula megbĂ­zott főigazgatĂł-helyettes pĂŠnteken, a hivatal sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn, Budapesten. A főigazgatĂł-helyettes azt mondta, a biztonsĂĄg szintje mindig nĂśvelhető, talĂĄltak is olyan lehetősĂŠgeket, amelyek a paksi atomerőmű esetĂŠben előrelĂŠpĂŠst jelentenek, de azonnali beavatkozĂĄsra nincs szĂźksĂŠg. A jelentĂŠst az EurĂłpai BizottsĂĄg szervezĂŠsĂŠben – hasonlĂłan a tĂśbbi atomerőműĂŠvel – nemzetkĂśzi felĂźlvizsgĂĄlatnak is alĂĄvetik, azeredmĂŠny ĂĄprilisra vĂĄrhatĂł.

A hivatal vezetői beszĂĄmoltak arrĂłl, hogy megkezdtĂŠk az atomerőmű Ăźzemidő-hosszabbĂ­tĂĄsi kĂŠrelmĂŠnek ĂŠrtĂŠkelĂŠsĂŠt. Az Ăźzemeltetőnek 2012-re is maradtak teendői, mondta Fichtinger Gyula.- Azt kellett igazolni, hogy az elmĂşlt nĂŠgyĂŠves programot, amely alapjĂĄn felkĂŠszĂźltek az Ăźzemidő-hosszabbĂ­tĂĄsra, sikerĂźltbefejezni, ĂŠd megfelelő eredmĂŠnyeket hozott, illetve igazolni kellett, hogy van mĂŠg hĂşsz ĂŠvnyi tartalĂŠk ebben a lĂŠtesĂ­tmĂŠnyben – rĂŠszletezte Fichtinger Gyula. HozzĂĄtette hogy ugyanakkor vannak mĂŠg teendők.Bizonyos feladatok erre az időpontra nem kĂŠszĂźltek el, ezeket 2012-ben Ă­gĂŠrete szerint pĂłtolni fogja az erőmű, fűzte hozzĂĄ. Jelezte:, ezek a feladatok – kĂśztĂźk pĂŠldĂĄul berendezĂŠsek minősĂ­tĂŠse, kifĂĄradĂĄsi ĂŠs ĂŠlettartam-szĂĄmĂ­tĂĄsok, alkatrĂŠszek cserĂŠje – szerepelnek az atomerőmű idei ĂźtemtervĂŠben. Ezek elvĂŠgezhető, befejezhető munkĂĄk, de a kĂśvetelmĂŠnyek nem teljesĂźlĂŠse esetĂŠn, vagy ha valamilyen hiĂĄnyossĂĄgot, elĂŠgtelensĂŠget talĂĄl a hivatal, lehetősĂŠg van arra, hogy feltĂŠtelekkel, vagy korlĂĄtozĂĄssal adja meg az engedĂŠlyt a paksi atomerőmű 1-es blokkjĂĄnak tovĂĄbbi ĂźzemeltetĂŠsĂŠre.

A paksi atomerőmű 1-es reaktora 1982-ben kezdte meg az ĂĄramtermelĂŠst. A tervezett, harmincĂŠves Ăźzemidő megtoldĂĄsĂĄt Ăşjabb hĂşsz ĂŠvvel 2001-ben hatĂĄroztĂĄk el. 2006-ban megszerezte a Paksi Atomerőmű Zrt. a kĂśrnyezetvĂŠdelmi engedĂŠlyt, majd elkĂŠszĂ­tette ĂŠs benyĂşjtotta a hatĂłsĂĄgnak a nĂŠgyĂŠves előkĂŠszĂ­tő programot. Az OAH vezető-helyettese tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint ez kiterjedt az ĂĄllapotfelmĂŠrĂŠsĂŠre, az ĂśregĂ­tő hatĂĄsok felmĂŠrĂŠsĂŠre, az ĂśregedĂŠsi folyamatok kezelĂŠsĂŠre. Fichtinger Gyula hozzĂĄfűzte, hogy a hatĂłsĂĄg szisztematikusan nyomon kĂśvette az atomerőmű Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsi programjĂĄt.

A Paksi Atomerőmű Zrt. a jogszabĂĄlyi előĂ­rĂĄsoknak megfelelően a tervezett Ăźzemidő lejĂĄrta előtt egy ĂŠvvel, 2011. decemberĂŠben benyĂşjtotta az 1-es blokk tervezett időn tĂşli ĂźzemeltetĂŠsĂŠre vonatkozĂł engedĂŠlykĂŠrelmĂŠt. Az OrszĂĄgos Atomenergia Hivatalnak 2012-ig kell ĂŠrtĂŠkelnie a tĂśbb ezer oldalt kitevő engedĂŠlykĂŠrelmet ĂŠs a hiĂĄnypĂłtlĂĄs keretĂŠben megszĂźlető kiegĂŠszĂ­tő informĂĄciĂłkat. A szakember azt is elmondta, hogy a paksi atomerőmű rendszeresen ĂĄtesett biztonsĂĄgi felĂźlvizsgĂĄlaton. Ilyen, Ăşgynevezett időszakos biztonsĂĄgi felĂźlvizsgĂĄlat 2008-ban tĂśrtĂŠnt utoljĂĄra. Ennek sorĂĄn mind a nĂŠgy blokk megkapta az ĂźzemelĂŠsi engedĂŠlyt a tervezett Ăźzemidő vĂŠgĂŠig. Ezek az időszakos biztonsĂĄgi vizsgĂĄlatok elĂŠbe mentek a fukusimai esemĂŠnyek miatt elhatĂĄrozott cĂŠlzott biztonsĂĄgi felĂźlvizsgĂĄlatnak, hangoztatta Fichtinger Gyula. A cĂŠlzott biztonsĂĄgi felĂźlvizsgĂĄlat kapcsĂĄn kiemelte, hogy szĂĄmos – korĂĄbban elhatĂĄrozott – biztonsĂĄgot nĂśvelő beavatkozĂĄs megtĂśrtĂŠnt vagy folyamatban van. HangsĂşlyozta: a paksi atomerőmű tervezĂŠsi alapja megfelelő, Ăśsszhangban van a jogszabĂĄlyokban meghatĂĄrozott kĂśvetelmĂŠnyekkel, ĂŠs a nemzetkĂśzi gyakorlattal, a biztonsĂĄgi rendszerek ĂŠs funkciĂłk megfelelnek a tervezĂŠsi alapban figyelembe vett elvĂĄrĂĄsoknak. MegĂĄllapĂ­thatĂł, hogy a paksi atomerőmű biztonsĂĄgos, ĂŠs semmilyen azonnali intĂŠzkedĂŠsre nincs szĂźksĂŠg. A lehetsĂŠges javĂ­tĂł intĂŠzkedĂŠsek rĂŠszleteinek kidolgozĂĄsa kĂŠsőbb tĂśrtĂŠnik meg – tette hozzĂĄ. Az OAH nemzeti jelentĂŠsĂŠt 2012 első fĂŠlĂŠvĂŠben nemzetkĂśzi felĂźlvizsgĂĄlatnak is alĂĄvetik – hangzott el a tĂĄjĂŠkoztatĂłn.

Az OrszĂĄgos Atomenergia Hivatal főigazgatĂłja, RĂłnaky JĂłzsef a nukleĂĄris hatĂłsĂĄg elmĂşlt ĂŠvi tevĂŠkenysĂŠgĂŠt Ăśsszegezve kijelentette, hogy MagyarorszĂĄgon minden nukleĂĄris lĂŠtesĂ­tmĂŠny biztonsĂĄgosan műkĂśdĂśtt. Kiemelkedő eredmĂŠnynek nevezte, hogy MagyarorszĂĄg EU-elnĂśksĂŠge sorĂĄn tĂśbb nukleĂĄris biztonsĂĄgot ĂŠrintő irĂĄnyelv ĂŠs egyezmĂŠny szĂźletett. A főigazgatĂł szĂłt ejtett arrĂłl, hogy mĂłdosult 2011-ben az atomtĂśrvĂŠny. A lĂŠnyeges vĂĄltozĂĄsok kĂśzĂśtt emlĂ­tette azt, hogy megteremtődĂśtt a lehetősĂŠg a kiĂŠgett fűtőelemek ĂşjrafeldolgozĂĄsĂĄra. RĂłnaky JĂłzsef elmondta, hogy az idĂŠn az atomerőmű Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsĂĄnak engedĂŠlyezĂŠse mellett az OrszĂĄgos Atomenergia Hivatalnak fel kell kĂŠszĂźlnie az Ăşj blokkal kapcsolatos teendőkre is. A felkĂŠszĂźlĂŠs mĂĄr 2009-ben, a parlamenti dĂśntĂŠs utĂĄn elkezdődĂśtt, ĂĄm fontos ĂĄllomĂĄsa lesz az idei ĂŠv, mert az Ăşj blokkokkal kapcsolatos kĂśvetelmĂŠnyeket magas szintű jogszabĂĄlyban, kormĂĄnyrendeletben kihirdetett nukleĂĄris biztonsĂĄgi szabĂĄlyzat kĂśtetekben fogjĂĄk megjelenĂ­teni.A főigazgatĂł szerint fel kell kĂŠszĂ­teni a KĂśzponti NukleĂĄris PĂŠnzĂźgyi Alapot a bővĂ­tĂŠsre, ĂŠs feladatot jelent az is, hogy mĂĄr a blokktĂ­pus kivĂĄlasztĂĄsa előtt beindulhat az engedĂŠlyezĂŠs, ĂŠs annak első lĂŠpĂŠsekĂŠnt a telephely-engedĂŠlyezĂŠs.

Â