close
A kibányászatlan széntelepek újszerű hasznosítása
Egyéb - Szén

A kibányászatlan széntelepek újszerű hasznosítása

Az energia- és nyersanyagárak növekedésével, valamint Európa nagyarányú földgázfüggőségének csökkentése érdekében az utóbbi években az érdeklődés előterébe került a mélyen fekvő kőszéntelepek újfajta hasznosítása. Az ezer méter alatti hagyományos bányászattal gazdaságosan ki nem termelhető kőszenet csökkentett oxigénáramban elégetik, így színgáz, vagyis földgáz termelhető. Egy kutatási engedéllyel rendelkező ausztrál cég megbízására az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet (ELGI) szakemberei a kelet-mecseki térségben erre irányuló földtani vizsgálatokat kezdtek, valamint sikeres kísérleteket folytatnak a széndioxid széntelepekbe történő eltárolásáról is.Ez egy újfajta szénbányászati technológia, amely töredék költséggel képes a szenet felszínre hozni, de nem szén, hanem földgáz formájában – mondta az EnergiaInfó kérdésére Fancsik Tamás, az ELGI igazgatója. Ezzel a megoldással nemcsak a Mecsek, hanem az ország többi, mélyen fekvő, és ki nem aknázott kőszéntelepeinek újbóli kitermelésbe állítása is megoldható.

A technológia nemzetközileg ismert és világszerte egyre inkább alternatív lehetőségként élnek is vele, hiszen alapanyagként használják energia és üzemanyag termelésre. Bár ebben a térségben idén kezdődtek el a kutatások és még csak a kezdeti fázisában tart, de a nemzetközi tapasztalatok szerint versenyképes a földgáz importárához képest. Valamint a technológia hasonló ahhoz és részben akár alkalmassá tehető egy másfajta hasznosításra is – amivel szintén foglalkozik az intézet -, vagyis a széndioxid föld alatti kőszéntelepekben történő eltárolására.

Világszerte egyre nagyobb gondot okoz a CO2 kibocsátás és a jelen állás szerint kevésbé számíthatunk a kibocsátás csökkenésére, ezért inkább a hosszú ideig történő tárolás lehet a megoldás. Fancsik szerint a hazai geológiai viszonyok lehetővé teszik azt, hogy a jelenlegi kibocsátási szintet figyelembe véve – ami nem egészen 100 ezer tonna évente – több mint száz évre megoldjuk a széndioxid eltárolását.

Az elvégzett kutatások szerint háromféle megoldás is szóba jöhet a CO2 földtani képződményekben történő hosszú idejű tárolására, ám egyrészt rendkívül drága a technológia, másrészt hiányos a törvényi szabályozás. Az EU most záruló első kibocsátás kereskedelmi időszakát és a következő, a 2008-2012-es évekre várható, mintegy 15 százalékkal csökkentett kvótákat figyelembe véve ma tonnánkénti 20-22 eurós árral számolhatunk, ehhez képest a kőszénben elnyeletett CO2 költsége nagyjából a 100 euró körüli árnál lehet versenyképes. A hazai törvényi szabályozás szerint pedig ma még nem lehet széndioxidot hulladékként eltárolni.

Már jelenleg is számos nemzetközi szervezet és hozzájuk csatlakozva elsősorban nagy olajcégek foglalkoznak ilyen jellegű kutatásokkal, mert a meglevő termelő technológiákat nem lehet 5-10 éven belül lecserélni, viszont meg kell oldani a klímaváltozást okozó, elsősorban a széndioxid kibocsátás kérdését. Francsik Tamás szerint éppen ezért már középtávon komoly gazdasági kérdéssé fog válni a széndioxid föld alatti tárolásának lehetősége.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.