close
A KÁT alakulása a legfontosabb kockázat
Blog - Egyéb - Megújuló - Prognózis

A KÁT alakulása a legfontosabb kockázat

A megújuló energiaforrások kiaknázásának szabályrendszere sokat javult az elmúlt években, ám még távolról sem jó. Ma még kevés az olyan alkalmazás, amely megél támogatás nélkül, a szabályozás kockázata tehát elsőrangú. Ha az új Széchenyi tervben megfogalmazott célokat, sikerülne lefordítani a gyakorlat nyelvére, az nagy előrelépés lenne – mondta az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója az energiainfo.hu-nak. Ifjabb Chikán Attila azt mondja: a társadalmak energia- és környezettudatossága folyamatosan nő, és ez leképeződik a politikában is. Reméli, e tekintetben eminensebbek leszünk akár a nyugat-európai országoknál is.

– Hogy lĂĄtja a megĂşjulĂł forrĂĄsok fejlesztĂŠse szempontjĂĄbĂłl a magyarorszĂĄgi szabĂĄlyozĂĄsi kĂśrnyezet vĂĄltozĂĄsait az elmĂşlt 3-5 ĂŠvben?

– ElőszĂśr is leszĂśgeznĂŠm, hogy a mai helyzet nem jĂł. MĂŠg nagyon sok munka ĂĄll előttĂźnk, hogy a szabĂĄlyozĂĄsi kĂśrnyezetet egyszerĹąsĂ­tsĂźk, javĂ­tsuk. Ami viszont pozitĂ­vum: a helyzet sokat javult az elmĂşlt 3-5 ĂŠvben. ElĂŠg kiragadni egy pĂŠldĂĄt: nĂŠhĂĄny ĂŠve is mĂŠg a kĂśrnyezetvĂŠdelmi engedĂŠlyezĂŠs folyamata teljessĂŠggel kialakulatlan volt. ÁllandĂłak voltak az illetĂŠkessĂŠgi problĂŠmĂĄk, ĂŠs gyakran előfordult, hogy a helyi hatĂłsĂĄg – a szabĂĄlyozĂĄs hiĂĄnyossĂĄgai, illetve a tapasztalat hiĂĄnya miatt – nem volt kĂŠpes a megĂşjulĂł projekteket megfelelően kezelni. Ma mĂĄr ilyesmi nem fordul elő. TĂŠny viszont, hogy mĂ­g a megĂşjulĂł alapĂş villamosenergia-termelĂŠs tĂśrvĂŠnyben (VET) meghatĂĄrozott szabĂĄlyozĂĄsi keretek kĂśzĂśtt zajlik, a hőtermelĂŠst a szabĂĄlyozatlansĂĄg jellemzi. SzeretnĂŠnk ezĂŠrt, ha a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokon nyugvĂł villamosenergia- ĂŠs hőtermelĂŠst kĂźlĂśn „megĂşjulĂł-tĂśrvĂŠny” szabĂĄlyoznĂĄ. Az Ăşj SzĂŠchenyi tervben egyĂŠbkĂŠnt benne van a megĂşjulĂł alapĂş hőtermelĂŠs ĂśsztĂśnzĂŠse, nagyon vĂĄrjuk, hogy a szabĂĄlyozĂĄs konkrĂŠt elemei, a rendeletek megjelenjenek.

 – Hogyan Ă­tĂŠli meg a megĂşjulĂłk fejlesztĂŠsĂŠt ĂŠs az energiahatĂŠkonysĂĄg javĂ­tĂĄsĂĄt cĂŠlzĂł beruhĂĄzĂĄsok magyarorszĂĄgi kockĂĄzatait?

– Ami a megĂşjulĂłkat illeti, kimondhatĂł, hogy ma mĂŠg kevĂŠs az olyan alkalmazĂĄs, amely megĂŠl tĂĄmogatĂĄs nĂŠlkĂźl. A szabĂĄlyozĂĄs kockĂĄzata tehĂĄt elsőrangĂş. A villamosenergia-termelĂŠsnĂŠl pĂŠldĂĄul a KÁT alakulĂĄsa a fő kockĂĄzathordozĂł. Van persze olyan alkalmazĂĄs, amely megĂŠl tĂĄmogatĂĄs nĂŠlkĂźl is, pĂŠldĂĄul bizonyos helyeken a napkollektorral tĂśrtĂŠnő hőtermelĂŠs, ĂĄm ez a kevĂŠsbĂŠ jellemző. A szabĂĄlyozĂĄsi mellett az ĂĄr-, illetve a partnerkockĂĄzat is meghatĂĄrozĂł. Ami az energiahatĂŠkonysĂĄgi projekteket illeti, a kockĂĄzatok jellemzően ĂźgyfĂŠlfĂźggőek. A szabĂĄlyozĂĄsnak annyiban van szerepe, hogy az energiahatĂŠkonysĂĄgi intĂŠzkedĂŠsek nagyban fĂźggenek az energiaĂĄraktĂłl. Esetleges ĂĄrtorzĂ­tĂĄsok befolyĂĄsolhatjĂĄk a beruhĂĄzĂĄsok megtĂŠrĂźlĂŠsĂŠt. 


– Milyen kockĂĄzatkezelĂŠsi, -csĂśkkentĂŠsi lĂŠpĂŠseket, megoldĂĄsokat lĂĄt?

– Nagyon fontos, hogy hosszĂş tĂĄvon lehessen tervezni. Az ĂĄtlĂĄthatĂł szabĂĄlyozĂĄs az, ami a legjobban tudja csĂśkkenteni a kockĂĄzatokat. A kormĂĄnyzatnak vilĂĄgossĂĄ kell tennie minden piaci szereplő szĂĄmĂĄra, hogy hogyan kĂ­vĂĄnja tĂĄmogatni a megĂşjulĂłkat, ĂŠs melyeket. Hogy milyen ĂĄrkĂŠpzĂŠsi mechanizmusokat kĂ­vĂĄn alkalmazni. Ugyancsak megfontolandĂł, hogy az ĂĄllam segĂ­tsĂŠgĂŠvel bevezethető legyen egy minősĂ­tő rendszer, egyfajta pozitĂ­v partnerlista, amelyen az energiacĂŠgek megbĂ­zhatĂł potenciĂĄlis vevői szerepelnek. Egy ilyen lista levennĂŠ ugyanis annak – rĂŠszben anyagi – terhĂŠt a termelők, szolgĂĄltatĂłk vĂĄllĂĄrĂłl, hogy maguk ellenőrizzĂŠk le leendő Ăźgyfeleiket.

 – RĂśvid tĂĄvon a megĂşjulĂłk fejlesztĂŠsĂŠben, vagy az energiahatĂŠkonysĂĄg javĂ­tĂĄsĂĄt cĂŠlzĂł befektetĂŠsekben lĂĄt nagyobb nĂśvekedĂŠsi potenciĂĄlt, gyorsabb megtĂŠrĂźlĂŠst?

– Erre a kĂŠrdĂŠsre nem egyszerĹą vĂĄlaszolni, hiszen mindkettőben nagy nĂśvekedĂŠsi potenciĂĄl van. Ami kijelenthető: az energiahatĂŠkonysĂĄgi projektek jellemzően megtĂśrtĂŠnnek piaci alapon is, szemben a megĂşjulĂł-projektekkel, amelyekhez inkĂĄbb kell ĂĄllami szerepvĂĄllalĂĄs. Hogy ez a megtĂŠrĂźlĂŠssel ĂĄll-e ĂśsszefĂźggĂŠsben, esete vĂĄlogatja.

– Megfelelőnek tartja-e az energiahatĂŠkonysĂĄg javĂ­tĂĄsĂĄt cĂŠlzĂł, a hĂĄztartĂĄsi, illetve az ipari fogyasztĂłi szinten elĂŠrhető tĂĄmogatĂĄsokat?

– Ha mennyisĂŠgi megkĂśzelĂ­tĂŠst alkalmazunk: igen, valĂłban sokfĂŠle tĂĄmogatĂĄs elĂŠrhető a KEOP-on belĂźl. Ám ha minősĂŠgi szempontbĂłl tekintjĂźk a helyzetet, bizony jĂłcskĂĄn vannak gondok. A pĂĄlyĂĄzatok tĂşl bonyolultak, bizonytalanok, az ĂŠven belĂźli „nyitok-zĂĄrok rendszer” pedig teljesen alkalmatlan arra, hogy megfeleljen az 5-6 ĂŠves időintervallumokban gondolkodĂł energiaipari beruhĂĄzĂłk igĂŠnyeinek. A pĂĄlyĂĄzĂĄsnak rĂĄadĂĄsul magas a kĂśltsĂŠge, hiszen rengeteg erőforrĂĄst (elsősorban is munkaerőt) kĂśt le. MikĂśzben a pĂĄlyĂĄzati forrĂĄsok megfelelő felhasznĂĄlĂĄsa nem fĂźgg attĂłl, hogy mennyire bonyolult az adminisztrĂĄciĂł.

– Megfelelőnek tartja a nemzeti megĂşjulĂł cselekvĂŠsi terv előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠt?

– Mivel az elmĂşlt időszakban jelentős vĂĄltozĂĄsok ĂĄlltak be e tekintetben, felelősen nem vĂĄlaszolhatĂł meg ez a kĂŠrdĂŠs. Azt mindenesetre fontosnak tartom, hogy előszĂśr legyen meg az energiastratĂŠgia, ĂŠs utĂĄna foglalkozzunk a cselekvĂŠsi tervvel.

– A szabĂĄlyozĂĄs tervezett vĂĄltozĂĄsaitĂłl milyen ĂĄtrendeződĂŠst, mozgĂĄst vĂĄr a piacon?

– A helyzet kĂŠplĂŠkenysĂŠge miatt erre a kĂŠrdĂŠsre is csak ĂĄltalĂĄnossĂĄgban adhatĂł vĂĄlasz. Nagyon megĂśrĂźltem, amikor meglĂĄttam az Ăşj SzĂŠchenyi tervben a megĂşjulĂłkkal kapcsolatos cĂŠlokat. Ha ezeket sikerĂźlne lefordĂ­tani a gyakorlat nyelvĂŠre, az bizony nagy előrelĂŠpĂŠs lenne. Ami ĂĄltalĂĄnossĂĄgban elmondhatĂł: mindenkĂŠppen nĂśvekvő piacot vĂĄrunk mind a megĂşjulĂł-, mind az energiahatĂŠkonysĂĄgi projektek terĂźletĂŠn. TĂŠny, előbbi terĂźleten vĂĄltozatlanul lesznek kĂźlĂśnbsĂŠgek a fejlődĂŠs ĂźtemĂŠben az ĂĄllami tĂĄmogatĂĄsi rendszertől, az energiaĂĄrak alakulĂĄsĂĄtĂłl, illetve a technolĂłgiai fejlődĂŠstől fĂźggően, ĂĄm az egyĂŠrtelmĹą, hogy ez a terĂźlet bővĂźlĂŠsre van Ă­tĂŠlve nĂĄlunk ĂŠs EurĂłpĂĄban is. És nem csak az ĂĄllami ĂśsztĂśnzĂŠs miatt, hanem mert egyre erősebb a tĂĄrsadalmi nyomĂĄs. A tĂĄrsadalmak energia- ĂŠs kĂśrnyezettudatossĂĄga folyamatosan nő, ĂŠs ez lekĂŠpeződik a politikĂĄban is. RemĂŠljĂźk, e tekintetben eminensebbek leszĂźnk akĂĄr a nyugat-eurĂłpai orszĂĄgoknĂĄl is.