close
A horvát kormány visaszavársárolja az INA-t a Mol-tól
Egyéb - Olaj

A horvát kormány visaszavársárolja az INA-t a Mol-tól

Horvátország visszavásárolja az INA horvát olajipari vállalat részvényeit a Mol magyar olaj- és gázipari vállalattól – jelentette be Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján Zágrábban

A horvát kormány azután döntött az INA-részvényeinek visszavásárlásáról, miután értesült arról, hogy a Mol megnyerte a horvát állammal szembeni döntőbírósági eljárást. A kabinet szándékáról értesítette a magyar felet.

A Mol 2013 végén nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

A horvát kormány válaszul 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint viszont a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

Plenkovic elmondta: a genfi döntőbíróság szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítási jogait, ezért a bíróság nem semmisíti meg a 2009-ben kötött megállapodást a Mol és a horvát kormány között.

“Horvátország határozottan ellenzi a nemzetközi testület döntését és mindent megtesz, hogy lassítsa a folyamatot” – tette hozzá.

A kormány ennek tükrében politikai döntést hozott, és elindítja az INA részvényeinek visszavásárlását a Moltól anélkül, hogy annak költsége növelné az államadóságot – hangsúlyozta Plenkovic. Mint mondta: erre vonatkozólag már kész tervekkel rendelkeznek, amelyekről bővebben a következő napokban adnak tájékoztatást.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.