close
A Gazprom megkerülné Lengyelországot
Egyéb - Gáz

A Gazprom megkerülné Lengyelországot

Lengyelországot elkerülve valósul meg az Északi Áramlat gázvezeték második ága, amennyiben a lengyel versenyhatóság blokkolja a tervet – idézte a Gazprom vezérét a Tassz. Alekszej Miller azt mondta a minap, valamennyi partnerük elkötelezett a vezetékterv megvalósításában és nincs változás a tervezett menetrendben sem. A lengyel hatóság szerint az orosz gázipari óriás és partnerei tőlságosan nagy részsedéssel br a térség gázpiacán, és elvárja a Gazpromtól, hogy több gázt adjon a Baltikumnak.

Ismert, hogy a közép-kelet-európai országok márciusban az Európai Bizottság elnökéhez fordultak, az Északi Áramlat II. földgázvezeték miatt, attól tartva, hogy az újabb évi 55 milliárd köbméternyi földgázt szállítani képes összeköttetés befagyasztja a térség orosz importfüggőségét. A Global Risk Insights elemzése szerint a vita jól mutatja, a nyugat- és a kelet-európai országok megosztottságát az Energia Unió tervét illetően. A bizottság egyelőre csak fontolóra vette a vizsgálatot, mindenesetre a politikai kockázatelemzéssel foglalkozó szervezet szerint az újabb északi vezeték rést üthet az Energ Unión. 

Mint akkor beszámoltunk róla, a politikai kockázatelemzéssel foglalkozó társaság emlékeztet, hogy az Északi Áramlat II. terv főtámogatója Németország, amely úgy véli az új ág javítja az európai ellátásbiztonságot, megkerülve Ukrajnát és ezzel kiiktatva az orosz-ukrán konfliktus szálíltási kockázatát az ellátási láncból. Berlin szerint ugyanakkor a vezeték javíthatja általában az Oroszország-EU viszonyt. Az elemzésben emlékeztetnek, hogy Jean-Claude Juncker nemrég úgy nyilatkozott, az Északi Áramlat II. projekt az EU-s jogon kívül esik, és károkat okoz a foygasztóknak, kereskedőknek egyaránt. Korábban Miguel Arias CaĂąete, klíma és energiaügyi biztos is kétségeinek adott ahngot, hogy a vezetékterv megfelel-e az uniós jogszabályoknak.

A jogi kérdés a vezetékkel kapcsoaltosan, hogy vajon emgfelel-e a projekt az EU 3. energiacsomagjának, vagyis harmadikfeles szabad hozzáférés igényének. A tény, hogy a Gazprom nemcsak a földgázellátója a vezetéknek, hanem a meghatározó tulajdnosa is, erősen kérdéses ebből a szempontból a Global Risks Insight elemzése szerint. A vezetéktervben résztvevő társaságok értelmezése szerint azonban, miután az összeköttetés jelentős része nem aszárazföldön, hanem a tenger alatt húzódik, nem vonatkozik rá a harmadik energiacsomag, hanem az érintett országok szabályozása szerint kell eljárni, ezek Oroszország, Finnaország, Svédország, Dánia és Németország.

A bizottság egyelőre latolgatja, a jogi eljárást a tervvel kapcsolatosan, mindenesetre a Global Risks Insight szerint az új összeköttetés rést üthet az Energia Unió közösségén.