close
A Gazprom kételkedik a Török-Áramlatban
Egyéb - Gáz

A Gazprom kételkedik a Török-Áramlatban

A Gazprom leállította a tervezett Török Áramlathoz csatlakozó oroszországi vezetékrendszer, a Déli Folyosó bővítését, mert kételkedik abban, hogy “megtalálja a közös hangot” török partnerével – jelentette moszkvai sajtóértesülésekre hivatkozva az MTI tudósítója. Vajon számít-e, hogy az orosz gázóriás nem sokkal auuitán kezdett el kételkedni, hogy megszületett a mnegállapodás a Shell-el, az E.ON-nal és az OMW-vel, az Északi-Áramlat kapacitásának duplázásáról. 

A Kommerszant című tekintélyes politikai-gazdasági újság tudomása szerint az oroszországi vezetékrendszer legjobban kiterjedt és legköltségesebb, úgynevezett keleti ágának építését július elsejével leállították. A nyugatit befejezik.

A 2506 kilométer hosszú oroszországi Déli Folyosót 2010-ben kezdték építeni. A nyizsegorodszkiji és a voronyezsi területen a Fekete-tengeri Anapáig két (keleti és nyugati) vezetékágat építettek volna ki. A Gazprom 714,7 milliárd rubelt költött volna rá, ennek csaknem 40 százalékát az idén hívták le – írta az RBK orosz üzleti hírügynökség.

A Gazprom döntése következtében a Fekete-tengeri Anapáig – ahonnan a Török Áramlat tengeri szakasza indul – évente csak fele annyi orosz földgáz juthat majd el, mint amennyit eredetileg terveztek: évi 64 milliárd köbméter helyett 32 milliárd köbméter. A Gazprom nem számít arra, hogy a Török Áramlat kapacitása ennél több lesz.

A Törökországba menő vezetéken az eredeti tervek szerint évi 63 milliárd köbméter földgázt akartak szállítani: 47 milliárd köbmétert Európába, 16 milliárd köbmétert közvetlenül Törökországnak. A Gazprom az első szállítást 2016 végére tervezte.

A Kommerszant szerint a dél-oroszországi gázvezeték rendszer kiépítése helyett a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat vezetéket bővítik. A Gazprom európai partnereit azonban ezek a fordulatok teljesen megzavarták, már nem tudják, mihez tartsák magukat.

A lap úgy tudja, hogy igen nehezen haladnak a tárgyalások a Gazprom és törökországi partnerei között. Az orosz állami cég 7 hónap alatt csak azt tudta elérni, hogy a török hatóságok mindössze egy Fekete-tengeri vezetékág tervezési munkálataira adtak ki engedélyt.

A Gazprom a tenger alatt – a Déli Áramlathoz hasonlóan – négy, egyenként 15,75 milliárd köbméter továbbítására alkalmas vezetékágat akart építeni a Török Áramlat projekthez is.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese június eleji tájékoztatóján határozottan kijelentette, hogy megépül a Török Áramlat első ága, és ennek nincs semmilyen kockázata. A beruházást május elején elkezdték.

Medvegyev abban is biztos volt, hogy június végéig aláírják a beruházási megállapodást a Botas török céggel.

Az orosz-török kormányközi egyezmény azonban még nem született meg. Törökországban június 7-én parlamenti választások voltak, amelyen a kormányzó párt vereséget szenvedett.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly december elsején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megépítésétől és helyette – ugyancsak a Fekete-tenger alatt futó, majd Törökország területén haladó útvonalat épít, amelyet Török Áramlatnak neveztek el.

Júniusban az orosz és a görög kormány képviselői Szentpéterváron szándéknyilatozatot írtak alá a Török Áramlathoz csatlakozó görögországi szakasz megépítéséről.