close
A gázfegyverrel fenyegetőzik Moszkva
Blog - Egyéb - Gáz

A gázfegyverrel fenyegetőzik Moszkva

Oroszország a gázexport csökkentésével fenyegette meg az Európai Uniót, hogy megakadályozza az orosz földgáz – Nyugat-Európán át történő szállítását – Ukrajnába – közölte a Financial Times című lap az Európai Bizottság magas rangú illetékeseire hivatkozva.

Az egyik diplomatát idézve a lap azt írta, hogy “meglehetősen nyíltan fenyegetőznek” az oroszok. A név nélkül idézett forrás rámutatott arra, hogy a moszkvai fenyegetőzés közvetlen célpontja Ukrajna, de ha Oroszország szavait tettek követik, akkor annak Európa is “megissza a levét”.
Szergej Kuprijanov, a Gazprom orosz gázipari cég szóvivője a Financial Times-nak azt mondta, hogy “először hall erről”.

A moszkvai figyelmeztetés annak fényében hangzott el, hogy hétfő este az Európai Unió tagállamai hivatalosan – a korábbi terveknek megfelelően úgynevezett írásos eljárással – elfogadták az Oroszországgal szembeni újabb büntetőintézkedéseket, amelyek hatálybalépése a következő napokban várható. A legújabb szankciók a legnagyobb orosz energiaipari cégeket, a Transznyefty, a Gazpromnyefty és a Rosznyefty vállalatokat is érinthetik.

Oroszország tavaly az ukrán gázszükséglet mintegy felét fedezte. Idén június 16-án a Gazprom orosz gázipari vállalat leállította ugyanakkor az energiahordozó eladását a szomszédos országnak részben a korábban exportált földgáz ára körüli vita miatt. Ukrajna tavalyi gázfogyasztása mintegy 50 milliárd köbméter volt.

A közvetlen orosz gázszállítások leállása miatt Ukrajna kénytelen volt máshonnan megszervezni gázimportját. Szlovákiából szeptember 2-án indult meg a Vaján-Ungvár gázvezetéken a gáztovábbítás Ukrajnába. A vezeték elvileg évente 10 milliárd köbméter (napi 27 millió köbméter) földgázt képes szállítani az Európai Unióból Ukrajnába. Az érintett vezetéknek még nincs ekkora kapacitása, de 2015 első negyedévére a fejlesztéseknek köszönhetően már lesz. Kijevi bejelentés szerint Ukrajnába Lengyelország felől 122 millió köbméter, Magyarországon át 128 millió köbméter földgázhoz jutott augusztusban. Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon át.