close
A gáz- és az olajipar legnagyobb kihívásai
Egyéb - Gáz - Olaj

A gáz- és az olajipar legnagyobb kihívásai

A munkavédelmi, biztonsági és környezetvédelmi kérdések jelentik a legnagyobb kihívást a világ olaj- és gáziparában a szektor döntéshozói szerint. A kockázatok sorában új elemként az IT-biztonság is megjelent – derül ki az Ernst & Young legfrissebb nemzetközi felméréséből. Az iparági vezetők szerint a feltörekvő országok növekvő nyersanyagigénye kínálja a legtöbb lehetőséget a szektor cégeinek.

„Az Ernst & Young felméréséből egyértelműen kitűnik, hogy a szektor egyre nagyobb hangsúlyt fektet a munka- és környezetvédelmi kérdésekre, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a hosszú távú fenntarthatóság érdekében. Új prioritásként jelent meg a listán az IT-biztonság kérdése, valamint újra előtérbe kerül a szektor számára teljesítménymenedzsment fontossága” – mondta Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója.

Környezetvédelem és IT-biztonság a kockázatok között

A kockázatokat számba vevő nemzetközi lista első helyére sorolták a vállalati vezetők munkavédelmi, biztonsági és környezetvédelmi problémákat, valamint az ezekhez tartozó szabálykövetési és megfelelőségi kérdéseket. Ez egyértelműen mutatja, hogy egyfajta zéró tolerancia figyelhető meg a hibákkal szemben nemcsak az iparági, de a részvényesi, tulajdonosi környezetben is. Az előrejelzések szerint ez a kérdéskör a következő időszakban is kulcsfontosságú lesz a világ olaj- és gázipara számára – derül ki a több mint száz iparági döntéshozó megkérdezésén alapuló nemzetközi felmérésből.

A lista második helyére a hosszú távú befeketéseket érintő árvolatilitás került, a harmadikra pedig a piacok és a lelőhelyek elérésének problémáját sorolták a döntéshozók. Ezt követi az áremelkedésből és az inflációból eredő kockázatok; a bizonytalan energiapolitika; a humánerőforrás-deficit; az új technológiák és források által támasztotta versenyhelyzet; valamint a projektek nagyságának és komplexitásának növekedése.  A kockázatok sorában új elemként jelent meg az IT-biztonság kérdése, különösen az kibertámadások problémája a cégek rendszerei, vagy akár teljes régiós infrastruktúrák ellen – derül ki a 21 piacot és több mint 90 céget magába foglaló felmérésből.

A feltörekvő piacok kínálják a legnagyobb lehetőséget

Az iparági döntéshozók szerint jelenleg és középtávon is a feltörekvő piacok növekvő nyersanyagigénye kínálja a legnagyobb lehetőséget a szektor számára. A lista második helyén az innováció és a kutatás-fejlesztés, a harmadikon pedig az új technológiák adta új kitermelése lehetőségek szerepelnek. A negyedik helyre a munkahely-teremtési és képzési programokban rejlő potenciál került.

A lehetőségek sorában új elemként jelent meg a forrás országokat és a felhasználói piacokat összekötő új infrastruktúra kiépítése; a biztonsági és kockázatmenedzsment alkalmazása az új együttműködések kialakítása érdekében; valamint a földgáz piaci részesedésének növekedése – mutat rá a nemzetközi tanulmány.

A válaszadók szerint jelentős potenciál rejlik az akvizíciókban éppúgy, mint a stratégiai divesztíciókban. A lehetőségek listájára pedig felkerült a társadalmi felelősségvállalás és az átláthatóság kérdése is – derül ki az Ernst & Young felméréséből.