close
A Ganz beszállító lehet az orosz baltikumi atomerőműnél
Atom - Egyéb

A Ganz beszállító lehet az orosz baltikumi atomerőműnél

A Ganz Engineering ĂŠs Energetikai GĂŠpgyĂĄrtĂł Kft. beszĂĄllĂ­tĂł lehet az orosz KalinyingrĂĄd megyĂŠben ĂŠpĂźlő baltikumi atomerőmű kivitelezĂŠsĂŠben miutĂĄn csĂźtĂśrtĂśkĂśn az egyik tulajdonosa, az orosz Atomenergomas ĂŠs a francia Alstom cĂŠg vegyesvĂĄllalata 875 milliĂł eurĂłs megaĂźzletet kĂśtĂśtt – kĂśzĂślte a tĂĄrsasĂĄg pĂŠnteken. TĂĄjĂŠkoztatĂĄsuk szerint a francia Alstom ĂŠs az orosz Atomenergomas atomenergetikai gĂŠpgyĂĄrtĂł cĂŠgcsoport vegyesvĂĄllalata szĂĄllĂ­thatja a LengyelorszĂĄg ĂŠs LitvĂĄnia kĂśzĂśtti orosz enklĂĄvĂŠ terĂźletĂŠn, KalinyingrĂĄd megyĂŠben ĂŠpĂźlő baltikumi atomerőmű 1-es ĂŠs 2-es blokkjĂĄnak gĂŠptermi berendezĂŠseit mintegy 35 milliĂĄrd rubel (875 milliĂł eurĂł ĂŠrtĂŠkben).

Az Ăźgylet magyar vonatkozĂĄsa, hogy a fele rĂŠszben az Atomenergomas tulajdonĂĄban ĂĄllĂł Ganz Egineering ĂŠs Energetikai GĂŠpgyĂĄrtĂł Kft. indult azon a tenderen, amelyet a baltikumi erőmű fűtőelem-kĂśtegek ĂĄtrakĂĄsĂĄt vĂŠgző berendezĂŠsĂŠnek beszerzĂŠsĂŠre, illetve a nyolc szivattyĂş szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra Ă­rtak ki mintegy 10 milliĂł eurĂł ĂŠrtĂŠkben – kĂśzĂślte a tĂĄrsasĂĄg.

SzitĂĄr-CsanĂĄdi Attila, a Ganz Egineering ĂŠs Energetikai GĂŠpgyĂĄrtĂł Kft. Ăźgyvezetője a cĂŠg kĂśzlemĂŠnyĂŠben kiemeli, hogy az Atomenergomas leĂĄnyvĂĄllalatakĂŠnt komoly lehetősĂŠgeik vannak az orosz piacon. A baltikumi atomerőművi lehetősĂŠgen kĂ­vĂźl szerződĂŠssel rendelkeznek a leningrĂĄdi atomerőmű 2-es blokki ĂĄtrakĂł rĂŠszegysĂŠgek gyĂĄrtĂĄsĂĄra, ajĂĄnlatot adtak a novovoronyezsi atomerőmű egyes ĂŠs kettes blokki gĂŠpeinek szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra, ĂŠs versenybe szĂĄllnak a rosztovi erőművi ĂĄtrakĂłberendezĂŠs szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄĂŠrt is.

Az orosz Atomenergomas 2007-ben hozott lĂŠtre vegyesvĂĄllalatot a vilĂĄg egyik vezető energetikai gĂŠpgyĂĄrtĂł vĂĄllalatĂĄval, az Alstommal azzal a cĂŠllal, hogy kĂśzĂśsen szĂĄllĂ­tsanak gĂŠptermi berendezĂŠseket atomerőműveknek.A 2008-ban lĂŠtrehozott orosz-magyar vegyesvĂĄllalat, a Ganz Engineering ĂŠs Energetikai GĂŠpgyĂĄrtĂł Kft. jelenleg 49 szĂĄzalĂŠkban a Ganz Holding ĂŠs 51 szĂĄzalĂŠkban az orosz Atomenergomas tulajdonĂĄban van.

A Ganz hagyomĂĄnyosan a vĂ­zgĂŠpĂŠszeti berendezĂŠsek piacĂĄnak egyik jelentős szereplője. KorĂĄbban szĂĄmos erőművi szivattyĂşt kĂŠszĂ­tett, egyebek kĂśzĂśtt a Paksi Atomerőmű, a Dunai ĂŠs Tiszai hőerőművek szĂĄmĂĄra, az EGI partnercĂŠggel egyĂźttműkĂśdve pedig tĂśbb mint 30 nagyteljesĂ­tmĂŠnyű szivattyĂşt exportĂĄlt.A Ganz 1890-től kĂŠszĂ­t turbinĂĄkat, emellett olajipari berendezĂŠseket, dĂ­zel-hidraulikus erőĂĄtvitelű komplett stabil fĂşrĂłberendezĂŠseket, dugattyĂşs szivattyĂşkat gyĂĄrt.

Â