close
A szükségesnél többet kültünk a fűtésre
Hatékonyság

A szükségesnél többet kültünk a fűtésre

A Honeywell 4000 európai háztartást vizsgáló felmérése kimutatta, hogy sokan a szükségesnél többet fizetnek azért, hogy elég meleg legyen az otthonukban.  Az elavult fűtési technológiák használata hozzájárul a túl magas fűtésszámlákhoz, és vitákat okozhat a családban azzal kapcsolatban, mely helyiségben milyen hőmérséklet legyen – olvasható a cég közleményében.

 A Honeywell, piacvezetőként a lakóépületek és kereskedelmi épületek fűtési technológiájában – több mint 4000 háztartást kérdezett meg Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában fűtési szokásaikról. Arra a megállapításra jutottak, hogy bár – az energiapazarlásnak és az elavult fűtési szokásoknak köszönhetően – számos háztartás küzd a fűtésszámla befizetésével, és ez számos családi feszültség forrása, a tudatos energiafelhasználás még csak nagyon kevesekre jellemző – áll a sajtóanyagban.

Magyarországon a válaszadók majdnem fele (48 százaléka) elismerte, nem tesz semmilyen lépést annak érdekében, hogy kontrollálja az energiafelhasználását. Ez az állítás Romániában a háztartások 43%-ára, Lengyelországban a 34%-ára igaz. A Cseh Köztársaság és Szlovákia ingatlantulajdonosai némileg jobban odafigyelnek a fűtésszabályozására, de így is nagyjából harmaduk (a cseheknél 31%, a szlovákoknál 24%) szintén nem tesz lépéseket azért, hogy otthonuk hatékonyabb energiafogyasztó legyen.

“Kutatásunk azt mutatja, hogy az ingatlantulajdonosok szinte mindenhol többet költenek a fűtésre a szükségesnél, mert nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogyan lehetne gazdaságosabban működtetni meglévő fűtési rendszerüket” – idézi a közlemény Wojciech Krajewskit, a Honeywell Környezetvédelmi és Energia Megoldások kelet – európai üzletágának vezetőjét. „Korábbi iparági tanulmányok rámutattak arra, hogy a fűtés és a melegvíz előállítása együttesen az otthonok energiafogyasztásának 82%-áért felelős, ami érthetővé teszi, miért olyan lényeges, hogy a fogyasztók megértsék az optimalizálás fontosságát, és így csökkenthessék a háztartás költségeit.”

 

A Honeywell kutatása arra is rávilágít, hogy a fűtés kérdésköre a családon belüli feszültségekben kimutatható arányú. A lengyel válaszadók 28%-a, a magyarok 27%-a, a románok 21%-a, a csehek 20%-a, illetve a szlovákok 18%-a számolt be az ideális helyiség hőmérséklettel kapcsolatos otthoni vitákról. Sőt, a szlovák, a lengyel, illetve a cseh háztartások a legfontosabb vitaalapnak rangsorolta a fűtés kérdését, megelőzve ezzel az olyan nyilvánvalóan konfliktust generáló ügyeket, mint a házimunka leosztása, a villany felkapcsolva felejtése vagy a televíziózás körüli harcok – írja a Honeywell sajtóközleményében.

A megkérdezett lakástulajdonosok nagy része elmondta, kellett már kölcsönkérniük, vagy folyamodtak hitelért azért, hogy ki tudják egyenlíteni fűtésszámla-tartozásukat. Ebben a cipőben jár a román és lengyel lakástulajdonosok több mint negyede (26%-uk), míg a magyaroknál ez az arány 25%-os. Némileg jobb helyzetben van ebből a szempontból Szlovákia a maga 12%-ával, illetve a Cseh Köztársaság 9%-kal.