close
2016-ra megépül az új finn blokk
Atom - Egyéb

2016-ra megépül az új finn blokk

Az építő francia Areva 2014. szeptember 1-én közölte: a finn Olkiluoto-3 az eredeti tervekhez képest mintegy kilenc év késéssel, 2016-ra fog felépülni, a termelés pedig 2018-ban kezdődhet.

Az Areva-Siemens konzorcium által épített 1600 MW kapacitású EPR építésének legutóbbi csúszásai a cég szerint a reaktor irányítástechnikájának engedélyeztetési nehézségei miatt voltak. Négy év egyeztetésre volt szükség a megrendelő TVO-val (Teollisuuden Voima Oyj), és 2014 áprilisában sikerült megállapodni a rendszer architektúrájáról, ezután sokkal tisztábban meg lehetett határozni a projekt befejezésének dátumát, áll a közleményben.

A TVO úgy reagált, ők is megvizsgálják a mostani menetrendet, és „nehéz volt elfogadni” a 2018-ra becsült üzemkezdetet. Hozzátették, mindenben együttműködnek a szállítóval, hogy gyorsítani lehessen a munkát, és esetleg előrébb lehessen hozni a dátumokat.

2013 februárjában az Areva kritizálta TVO-t, mert a finn cég 2016-ra tolódó indulási tervekről nyilatkozott. Ekkor az Areva arra emlékeztetett, hogy a megrendelő kötelezettséget vállalt arra, hogy a szállítóval együtt egy stabil és megbízható menetrendet dolgozzanak ki.

Az Areva 2008 októberében jelentette be, hogy az új blokk 2012-ben indulhat csak az eredetileg tervezett 2009 helyett.

Az Areva szerint a most módosított menetrend nem befolyásolja a cég projekthez köthető veszteségeit, mely jelenleg 3,9 milliárd euró. A TVO, az Areva és a Siemens a stockholmi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara választott bírósági eljárásban megpróbálja megoldani a felmerült pénzügyi vitákat. A francia-német konzorcium szerint a TVO-t is felelősség terheli a csúszásokért, és kártérítést szeretne.

Forrás: NucNet